Boendes ansvar

Som medlem i en bostadsrättsförening har du nyttjanderätt till din lägenhet medan föreningen äger huset och upplåter lägenheten med bostadsrätt. Du är skyldig att på egen bekostnad vårda din lägenhet och hålla den i gott skick. Du ansvarar även för att hushållsmedlemmar och gäster men även hyresgäst vid andrahandsythyrning uppfyller dessa krav.

Att du är medlem i en bostadsrättsförening innebär också att du har möjlighet att påverka men också ett ansvar för föreningen som helhet; hur föreningen sköts och föreningens kostnader. Du har rätt att vara med och besluta på föreningsstämman.
Det kan också ses som en skyldighet att delta i stämman och låta sig väljas till olika förtroendeposter i föreningen. Föreningen består av såväl lägenheter som gemensamma lokaler/utrymmen inklusive grönytor och träd och att allt bör vårdas väl för att ha ett bestående värde (=försäljningspris).

Försäkringar

Som bostadsrättshavare har du ett större ansvar för din lägenhet än en hyresgäst:
Du måste på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Underhållsskyldigheten omfattar lägenhetens inre. Bostadsrättstillägget till hemförsäkringen ger dig ett skydd för denna underhållsskyldighet vid ersättningsbara skador. Föreningen rekommenderar därför att du tecknar en bostadsrättsförsäkring. Föreningens fastighetsförsäkring gäller normalt för många skador i din lägenhet, men du kan bli tvungen att betala föreningens självrisk helt eller delvis. I sådana situationer ger bostadsrättsförsäkringen ett bra skydd. Dessutom ersätter försäkringen många skador på fast inredning som du själv bekostat, och som hemförsäkringen respektive föreningens fastighetsförsäkring normalt inte täcker.

Underhåll av lägenhet

Att bo i bostadsrätt betyder bland annat att man själv svarar för det inre underhållet i lägenheten.
Till lägenhetens inre räknas enligt stadgarna:

  • Ytbeklädnaden av rummens väggar, golv och tak. Vid stamrenovering byter dock föreningen ytbeklädnad (kakel) i badrummen.
  • Inredning i kök, såsom kökssnickerier, spis, kylskåp, ev. fläktar och frys.
  • Inredning i badrum såsom badkar, wc, tvättställ, badrumsskåp, speglar m. m.
  • Utbyte och reparation av vattenarmatur = kranar, blandare och duschar (standardutrustning).
  • Inredning såsom garderober och andra skåp i övriga utrymmen.
  • Glas i lägenhetens ytter- och innerfönster samt bågar, invändiga samt mellan ytter- och innerglas.
  • Lägenhetens ytter- och innerdörrar samt lås och inbrottsskydd.
 
Renovering/ombyggnad

Bostadsrättshavaren får inte utan föreningens tillstånd utföra åtgärder i lägenheten som innefattar:

  • ingrepp i bärande konstruktion,
  • ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, gas eller vatten, eller
  • annan väsentlig förändring av lägenheten.


Skriftlig ansökan med ritning som visar förändringen skall lämnas till styrelsen för godkännande då förändringar planeras i badrum, bärande konstruktion eller annat större ingrepp (till exempel uppsättning av köksfläkt). Styrelsen får inte vägra att medge tillstånd till en åtgärd som nu nämnts om inte åtgärderna är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.

Boendekostnad

Den månadsavgift du betalar till föreningen för ditt boende är den avgift som föreningen tar ut för den löpande verksamheten och används för: avgifter för vatten och avlopp, fjärrvärme, gemensam el (exv. tvättstugor, trapphus), sophämtning, städning, kabel-TV, fastighetspremier, ekonomisk förvaltning, fastighetsskatt, reparationer och underhåll, löner och arvoden till fastighetsskötare, styrelse, revisorer och vicevärd, förbrukningsinventarier och material, m.m. Varje år avsätts också ett belopp för föreningens långsiktiga fastighetsunderhåll.

Avgifter för värme och vatten är föreningens största driftskostnader. Du kan bidra till att hålla kostnaderna nere genom att hushålla med värme och vatten och genom att vara aktsam om föreningens gemensamma egendom. Kostnaden för värme hålls nere genom att inte ha överdrivet varmt inomhus under vinterhalvåret, ett riktvärde bör vara ca 20 grader, och genom att vädra effektivt, dvs öppna fönster och/eller balkongdörr på vid gavel under några minuter i stället för att ha ett fönster stående på glänt under längre tid. Kostnaderna för vatten hålls nere genom att duscha i stället för att bada och helst inte så länge, genom att inte diska under rinnande vatten och se till så att kranar och toalettstol inte läcker.

Skulle du glömma att betala din månadsavgift får du en påminnelse. Det har diskuterats att införa en förseningsavgift eftersom det innebär merarbete för vår ekonomiske förvaltare. Om du någon gång har svårt att klara av din månadsavgift, till exempel på grund av sjukdom, hör av dig till styrelsen! Det är viktigt att vi tillsammans kan hitta en lösning då du enligt stadgarna förverkar din nyttjanderätt om du inte betalar din avgift och i värsta fall kan tvingas flytta.

Källarförråd & matkällare

Källarförråd och matkällare till varje lägenhet finns i respektive källare. Dessa skall hållas låsta så att de ej blir skräpförråd.

Upplåtelse i andra hand (andrahandsuthyrning)

Du kan hyra ut din lägenhet i andra hand men du måste ha styrelsens tillstånd. Normalt tillåts andrahandsupplåtelse maximalt för ett år. Har du parkerings- eller garageplats får du upplåta den till din hyresgäst under samma tid. Skriv ut och fyll i blanketten för ansökan om tillstånd för uthyrning, underteckna och lämna den i styrelsens postfack, Lindsbergsgatan 12 A. Uppge också om du vill upplåta parkerings-/garageplats. Styrelsen behandlar ärendet vid nästföljande styrelsemöte. (I stadgar och lagtext benämns andrahandsuthyrning upplåtelse i andra hand.) Kom ihåg att informera din hyresgäst om föreningen!

Överlåtelse

En bostadsrätt överlåts genom köp, bodelning, arv, testamente, bolagsskifte eller liknande förvärv. Bostadsrätten får endast upplåtas åt medlem i föreningen. Speciella bestämmelser gäller dock vid exempelvis bodelning. I samband med överlåtelsen behandlar styrelsen frågan om medlemskap. Medlemsansökan görs på särskild blankett. Observera att du som säljare ansvarar för de förpliktelser som åligger en innehavare av bostadsrätten tills dess föreningen underrättats om att bostadsrätten övergått till en medlem i föreningen. Parkerings- och garageplatserna följer aldrig med vid överlåtelse av lägenhet.

Vid överlåtelse, tänk på att
 
  • informera styrelsen
  • säga upp din parkeringsplats (uppsägningstid 3 mån)
  • säga upp hyrd lokal (uppsägningstid 3 mån)
  • informera den nya bostadsrättsinnehavaren om föreningen